Voorbeeldramen in Nederland, Frankrijk en Engeland
Voorbeeldramen in Nederland, Frankrijk en Engeland Bevrijdingsramen Velp

Bevrijding Velp - boeken

VERBORGEN IN VELP

Het boek ‘Verborgen in Velp – nooit vertelde verhalen over moed, verzet en onderduikers’ beschrijft in 63 korte verhalen over 49 recent gefotografeerde plaatsen in Velp  waar verzet werd gepleegd en onderduikers waren verborgen tussen 1940 en 1945.
Bijna alle aspecten van de Tweede Wereldoorlog komen er in voor. Daardoor is het boek ook interessant voor niet-Velpenaren. Rabbijn Soetendorp noemde het boek ter gelegenheid van de presentatie: ‘Een leerboek voor het leven.’

MONUMENT
Na de oorlog werd niet meer over gepraat over mogelijk moedige daden. Men had gedaan wat gedaan moest worden en nu werkte iedereen aan de toekomst.
Nu, zeventig jaar na de Bevrijding, was het nog net mogelijk om die nooit vertelde verhalen toch nog te horen en op te schrijven. En met die verhalen een monument te creëren voor al die moedige mensen die uiteindelijk meer dan 600 onderduikers in Velp het leven hebben gered. 
Het boek is zonder winstoogmerk vervaardigd, omdat het bedoeld is als een Monument voor die moedige mensen in WO2.

BESTSELLER
Verborgen in Velp is geschreven en samengesteld door Gety Hengeveld en uitgegeven door Stichting Velp voor Oranje. Het boek is te koop bij alle Velpse boekwinkels en te bestellen bij elke erkende boekwinkel in Nederland. ISBN 978 90 81058 2 0 9. Het boek kan ook per telefoon of per email besteld worden bij Boekhandel Jansen & de Feijter in Velp: tel. 026-36 28 959, info@eenpassievoorboeken.nl
Na ruim een jaar was de eerste druk van 2500 exemplaren al verkocht. Inmiddels is de 2e druk verkrijgbaar. Dankzij sponsoring, legaten en donaties is de prijs slechts € 14,95.
Specificaties: 17x 24cm, 272 blz., full color, 140 zw/w fotos, 70 kleurenfotos genaaid/gebonden, harde kaft, leeslint.

 

In 1946 verscheen "Velp en de oorlog 1940-1945". Het is geschreven door Steven Jansen aan de hand van een dagboek dat hij heeft bijgehouden van april 1939 tot mei 1945. De twee oplages (1.000 en 500 stuks) waren snel uitverkocht. Stichting Velp voor Oranje brengt nu, in samenwerking met onze boekhandel, een derde druk in een oplage van 750 stuks. Deze derde druk is nagenoeg identiek aan de eerdere uitgave, alleen het formaat is iets royaler en er zijn extra foto's toegevoegd. Daarnaast zijn annotaties opgenomen door drs. K. Hengeveld waardoor de tekst op bijna 70 punten van een toelichting kon worden voorzien die voor de lezer van nu een welkome aanvulling zal zijn.
Doordat Steven Jansen werkzaam was als gemeente-ambtenaar en verloofd met een verpleegkundige uit het Velpse ziekenhuis (een goed georganiseerd onderduikadres) was de auteur beter geïnformeerd dan de gemiddelde Velpenaar.
Meestal beschrijven dagboeken vooral eigen ervaringen, in dit dagboek worden de feiten uit deze uitzonderlijke periode (soms vrijwel dagelijks) genoteerd. Het is daardoor een dagboek geworden van alle Velpenaren. Het is goed geschreven. Zakelijk, zonder cliché of heroïek. Men verplaatst zich hiermee in het Velp van die dagen, dat men het boek in één ruk wil uitlezen.
De prijs is dankzij sponsoring van diverse instellingen slechts € 13,50 (gebonden editie).
Prijs: € 13,50 • ISBN: 90-810582-2-3 • Uitgever: Stichting Velp voor Oranje i.s.m. Boekhandel Jansen & de Feijter

 

 

"Herinneringen aan de bevrijding van Velp" is een unieke uitgave met meer dan 90 foto's, waarvan een 50-tal voor het eerst uit familiealbums en schoenendozen te voorschijn is gekomen. De foto's gaan vergezeld van opgetekende herinneringen en dagboekfragmenten. Door deze combinatie kon een aangrijpend en vrij volledig beeld ontstaan van de gebeurtenissen rond de Bevrijding van Velp, 16 april 1945.
Die herinneringen waren deels schokkend: in die laatste dagen voor de bevrijding vielen 12 doden en vele gewonden. De 70.000 granaten die toen werden afgevuurd op Velp beschadigden en verwoestten ook nog eens honderden huizen.
"Herinneringen aan de bevrijding van Velp" is onlangs herdrukt in het kader van de 65ste herdenking van de bevrijding van Velp en is dankzij sponsoring van diverse instellingen te koop voor slechts € 14,50 per exemplaar.
Prijs: € 14,50 • ISBN: 978-90-810582-3-0 • Uitgever: Stichting Velp voor Oranje en het Comité 4 mei Velp i.s.m. Boekhandel Jansen & de Feijter

 

Voorbeeldramen in Nederland, Frankrijk en Engeland